19 November 2015

50 år senare: Fiat 124 Spider återvänder – världspremiär på Los Angeles Auto Show

 

  • Karaktäristisk italiensk design med modern tolkning av originalet från 1966.
  • Turboladdad 1,4-liters MultiAir-motor med 140 hk och 240 Nm.
  • Bakhjulsdrift och sexväxlad manuell växellåda.
  • Specialutgåva i endast 124 exemplar inleder den nya eran.

 

Nästan 50 år efter originaldebuten lanseras den på nytt - helt nya Fiat 124 Spider som nu har världspremiär på bilsalongen i Los Angeles, USA. En ny bakhjulsdriven roadster utrustad med FCA-koncernens 1,4-liters turbomotor som för första gången konverterats för bakhjulsdrift. 140 hästkrafter och 240 newtonmeter för maximal körglädje i kombination med italiensk design och modern teknik och säkerhet.

Nya Fiat 124 Spider bygger på ett lätt och vridstyvt chassi med längsgående balkar för högsta möjliga säkerhet och stabilitet - men samtidigt så låg vikt som möjligt. Motorhuv, baklucka, förstärkningar i främre och bakre stötfångare, sätesramar och undre stag är tillverkat i aluminium och håller därför nere vikten till ett minimum. Ytterligare vikt sparas dessutom tack vare den manuella suffletten med unik konstruktion för så enkel hantering som möjligt - vilket omsätts i maximal körglädje.

Hjulupphängning och fjädring består av dubbla länkarmar fram och en multilänkaxel bak, båda utvecklade för maximal stabilitet under inbromsning och kurvtagning. Baktill sitter också en differential med låg vikt som portionerar ut kraften till bakhjulen.
Även den sexväxlade manuella växellådan är utvecklad i en kompakt och lätt konstruktion med täta lägen för maximal körkänsla. Men samtidigt som chassi, hjulupphängning och styrning levererar körglädje i världsklass står också nya 124 Spider för en bekväm och fin åkkomfort. Ljudnivån är låg, bland annat tack vare ljudisolering i vindrutan, och motorn är monterad på ett sätt som förhindrar vibrationer. Dessutom skyddar den individuella hjulupphängningen mot att störande ljud letar sig in i kupén, för så hög komfort som möjligt. Motorns lätta vevaxel ger, trots den höga effekten, också den bara små vibrationer och låg ljudnivå för både hög komfort och sportiga prestanda.

Knyter an till originalet från 1966
När originalet Fiat 124 Spider lanserades för första gången på bilsalongen i Turin 1966 kom det att bli en massiv succé, även om ingen visste då att modellen skulle leva i hela 19 år och säljas i mer än 200 000 exemplar - varav 170 000 i USA. För även om nya Fiat 124 Spider består av toppmodern teknik bygger den nya modellen på samma känsla och omisskännliga italienska design med många liknande element.
Nya Fiat 124 Spider utstrålar en tidlös klassisk sportbilskänsla med låg kaross, välbalanserade proportioner och ett sportigt förhållande mellan motorhuv och kupé. En designkoppling till originalet är den horisontella linje som löper från främre sidan upp över den bakre stötfångaren och fortsätter mot bakljusen. En annan detalj är den övre frontgrillen med sina sex hörn, vilket är samma form som på luftintaget på 60-talets 124 Spider.

Hög utrustningsnivå i två versioner
Nya Fiat 124 Spider ska säljas över hela världen och kommer i Europa att erbjudas i de två utrustningsnivåerna 124 Spider och Lusso. Båda erbjuds i åtta exteriöra färger och har en bred uppsättning av standardutrustning och tillval. Bland annat finns en 7-tums pekskärm med sex högtalare, blåtandsuppkoppling, backkamera och 3D-navigationssystem. Ett avancerat ljudsystem med nio högtalare, bland annat inbyggda i nackstödet, utvecklat av Bose finns också tillgängligt.
124 Spider kommer som standard med 16-tums aluminiumfälgar, svart tygklädsel, halogenstrålkastare, bakre LED-lampor och farthållare. Exteriört utmärks den av dubbla slutrör, en svart störtbåge och svarta dörrhandtag.
Lusso-versionen kommer med 17-tumsfälgar, silverlackerad störtbåge, kromade slutrör och dimljus. Interiört finns bland annat också läderklädsel och klimatanläggning.

Interiören domineras av mjuka premiummaterial som läder på såväl säte och ratt som på växelspaken, för en genuin italiensk känsla. Dörrsidor och instrumentpanel är klädda i konstläder.
Interiören är utvecklad med föraren och passageraren i fokus och ergonomin prioriterats högt. Ratt, pedaler och växelspak är optimalt placerade samtidigt som instrumentpanel har rätt känsla och alla funktioner är lättåtkomliga.

Nya Fiat 124 Spider kommer att finnas hos återförsäljare i Europa under sommaren 2016.
De allra första kunderna har dessutom möjlighet att köpa en ytterst begränsad specialutgåva. De 124 första bilderna kommer nämligen att byggas i en numrerad upplaga med röd exteriörfärg och svart läderklädsel interiört.

Historik: Fiat 124 Spider
November 1966: Fiat 124 Spider debuterar på bilsalongen i Turin, Italien.
1968: Första 124 Spider säljs på den amerikanska marknaden.
1975: Börjar tillverkas exklusivt för den amerikanska marknaden efter en rejäl braksuccé.
1979: Byter namn till Spider 2000.
1981: Pininfarina tar över hela produktionen och återlanserar bilen på den europeiska marknaden som Pininfarina Spidereuropa. I Amerika ändras samtidigt modellnamnet till Pininfarina Spider Azzura.
1985: Efter nära 200 000 tillverkade bilar och 19 år upphör produktionen av modellen.
2015: Fiat 124 Spider är tillbaka som toppmodern sportbil med premiär på bilsalongen i Los Angeles.

Är du journalist och önskar mer information? Kontakta:
Bjarne Petersen
Public Relations Director
Mobiltelefon: +45 2927 8832
E-post: bjarne.petersen@fcagroup.com
www.fiatpress.se / www.fiatpress.com
www.fiat.se

 

senaste videorna

avancerad sökning

Sök...

Från
Till
Sök

Bilder


Download

Bifogade filer