02 golg 2014

Fiat på 2014 Paris International Motor Show

• Fiat 500X debuterar som internationell ”Preview”. Den nya kompakta crossovern i 500-familjen som markerar utvecklingen av varumärket och tekniken genom att utveckla sitt DNA. • En skönhet med karaktär. Den nya bilen är en helt ny dimension av att vara 500, där en mogen, elegant, italiensk - som haute couture - i en bil som är bekväm, har hög prestanda och alltid i kontakt med världen. • Finns i två olika versioner - 500X och 500X Cross - utrustade med effektiva diesel-och bensinmotorer, två typer av kraftöverföring – manuell låda eller 9-växlad automat - och med framhjulsdrift, fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift med Traction Plus. • Nya Fiat 500X kommer att säljas i mer än 100 länder över hela världen, inklusive USA. • Paris innebär debuten av "500 Couture", som introducerar den nya "500 Ron Arad Edition" och "500 Comics", "500 Camouflage" och "500 Jeans".

Fiat på 2014 Paris International Motor Show
  • Fiat 500X debuterar som internationell "Preview". Den nya kompakta crossovern i 500-familjen som markerar utvecklingen av varumärket och tekniken genom att utveckla sitt DNA.
  • En skönhet med karaktär. Den nya bilen är en helt ny dimension av att vara 500, där en mogen, elegant, italiensk - som haute couture - i en bil som är bekväm, har hög prestanda och alltid i kontakt med världen.
  • Finns i två olika versioner - 500X och 500X Cross - utrustade med effektiva diesel-och bensinmotorer, två typer av kraftöverföring - manuell låda eller 9-växlad automat - och med framhjulsdrift, fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift med Traction Plus. 
  • Nya Fiat 500X kommer att säljas i mer än 100 länder över hela världen, inklusive USA. 
  • Paris innebär debuten av "500 Couture", som introducerar den nya "500 Ron Arad Edition" och "500 Comics", "500 Camouflage" och "500 Jeans". 
  • Skapad i samarbete med den berömda designern är "500 Ron Arad Edition" en hyllning till den legendariska Fiat 500 från 1957, där silhuetten dras på karossen med hjälp av genuint italienska hantverkare. 
  • Ron Arad sätter också sitt namn på montern i Paris tillägnad den nya Fiat 500 Cross. Ett särskilt inslag i montern är ett "X", där de fyra distinkta delar av 500 DNA konvergerar: "Heritage", en hyllning till den ikoniska karaktären av 1957 Fiat 500; "Pop Art" X, med färger och mönster från 60-talet; "Dolce Vita", den italienska livsstilen förkroppsligad av 500; och "Fashion", med fokus på förhållandet mellan bilen som symboliserar Fiat och en av de sektorer där italiensk spetskompetens gör sig gällande över hela världen. 
  • Det finns också andra ledljus i 500 familjen i montern - 500L Trekking, 500L Beats Edition TM och 500 MY 2014 Cult - bilar som är mycket olika i fråga om stil och karaktär men som har samma gemensamma rötter: den ikoniska Fiat 500.

Global förhandsvisning av nya crossovern Fiat 500X

Fiat 500X debuterar på Paris Motor Show, den nya kompakta crossovern i 500 familjen som visar utvecklingen av varumärket och tekniken genom att utveckla sitt DNA.

En skönhet med karaktär. Den nya bilen är en helt ny dimension av att vara 500, där en mogen, elegant, italiensk - som haute couture - i en bil som är bekväm, har hög prestanda och alltid i kontakt med världen.

Den är arvtagare till Fiat 500 från 1957 - vars stilistiska referenser av rundade lampor och den klassiska logotypen som förkromat emblem på motorhuven går igen. Den nya crossovern från Fiat utökar 500-familjen, som består av 500, 500C, 500L, 500L Trekking och 500L Living: bilar som är mycket olika i fråga om stil och karaktär, men som har samma rötter gemensamt: den ikoniska Fiat 500.

Bilen byggs i den moderniserade SATA fabriken i Melfi (Potenza) och säljs i mer än 100 länder över hela världen inklusive USA. Nya Fiat 500X kommer att finnas i två olika versioner - 500X och 500X Cross - utrustade med effektiva diesel-och bensinmotorer, tre typer av kraftöverföring - manuell, 9-växlad automat eller 6-stegs automatisk dubbelkopplingslåda och med framhjulsdrift, fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift med Traction Plus.


500X träffar många olika kundgrupper

Fiat 500X är en crossover, inte bara till sin natur men också för att den väcker intresse hos många olika typer av kunder i form av olika kön, åldrar, behov och smak. I denna mening representerar "X" symbolen versioner av 500X och 500X Cross, ett vägskäl för segment som varierar kraftigt sinsemellan, var och bebos av såväl unga som mogna älskare av skönhet och karaktär. De är dynamiska, med ett aktivt socialt liv och de odlar olika passioner och intressen. Vad de har gemensamt är dock en önskan att njuta av en tillfredsställande körupplevelse och uttrycka sin egen personlighet genom en distinkt stil. Idag kan de alla hitta ett tydligt, uttömmande svar: Fiat 500X.

Särpräglad av distinkta, eleganta detaljer, är 500X säker på att vinna unga, dynamiska och storstadskunder. Å andra sidan, ett avgjort mer off-road utseende och utrustning gör 500X Cross till den idealiska lösningen för älskare av fritids- och friluftsliv som inte vill vara utan den unika stilen hos Fiat 500.


Stil och mått

Designad av Centro Stile Fiat, är nya 500X en ny dimension av den omisskännliga 500 där dess ikoniska stil och det moderna begreppet crossover kolliderar, med tillägg av de goda terrängegenskaperna hos Cross-versionen.

Med stor personlighet och tydligt italiensk design är den nya bilen, som kännetecknas av flexibilitet, rationalitet och kvalitet, fast förankrad i de kompakta måtten, i goda innerutrymmen och valet av förstklassiga material och tyger, liksom den mest sofistikerade tekniken i form av säkerhet, komfort och välbefinnande ombord.

Fiat 500X ger också en nick till dem som behöver ta itu med stadstrafiken varje dag, tack vare dess kompakta dimensioner: den är 4,25 meter lång (2 cm mer för Fiat 500X Cross-version), 1,8 meter bred och 1.61 meter hög.

Kompakt utsida, välkomnande insida: en stor, skyddande miljö med användning av fina material av hög kvalitet, finish och praktiska förvaringsfack. En bekväm kupé som otvetydigt är Made in Italy och erbjuds i inte mindre än sju invändiga variationer genom matchning av olika typer av tyg, läder och färger. Det är ännu mer funktionellt genom de många sätesjusteringsmöjligheterna och det rymliga bagageutrymmet (350 liter).

Slutligen kan kunden välja mellan 12 olika färgkombinationer som betonar den sensuella formen av Fiat 500X och som förbättras ytterligare genom åtta olika designer för 16-17 eller 18-tums lättmetallfälgar

Motorversioner

Nya Fiat 500X erbjuder för EMEA (Europamarknaden), olika kombinationer av motor, växellåda och transmission för att uppfylla alla krav för användning, alltid med respekt för naturen och maximal effektivitet när det gäller prestanda, förbrukning och utsläpp. I detalj följande bensinmotorer finns tillgängliga: 110 hk 1.6 "E-Torq" (5-växlad manuell växellåda och framhjulsdrift), 140 hk 1.4 Turbo MultiAir II (framhjulsdrift och 6-växlad manuell växellåda), 140 hk 1.4 Turbo MultiAir II (9-växlad automatlåda och 4-hjulsdrift) .
Dessutom finns även följande turbodieslar: 95 hk 1,3 Multijet II (5-växlad manuell växellåda och framhjulsdrift), 120 hk 1.6 Multijet II (6-växlad manuell växellåda och framhjulsdrift) och 140 hk 2,0 Multijet II (6 -växlad manuell och framhjulsdrift eller 9-växlad automatlåda och 4-hjulsdrift).

 

Nio-stegad automatisk växellåda

500X är den första Fiat som kan erbjuda en nioväxlad automatlåda. I kombination med 170 hk 1.4 Turbo MultiAir II bensinmotor och 140 hk 2,0 Multijet II turbodiesel, erbjuder den många fördelar, bland annat stor kapacitet för acceleration och smidig leverans av kraft. Med elektronisk styrning och "shift-on-the-fly" mappning, erbjuder den även möjlighet att byta till manuellt-sekventiellt läge.


"Rear axle disconnect" 4WD och system för urkoppling av bakaxel

Den nya Fiat 500X finns i både framhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna versioner. En viktig funktion i Fiats fyrhjulsdrift är det system för bakaxelurkoppling som möjliggör att mindre av energi slösas bort när fyrhjulsdrift inte behövs. Det är den enda bilen i segmentet som kan erbjuda det, tillsammans med Jeep Renegade; systemet växlar sömlöst mellan två- och fyrhjulsdrift utan att kräva input från föraren.

"Drive Mood Selector" och Traction Plus-systemet

Nya 500X erbjuder "Drive Mood Selector", som verkar på motor, bromsar, styrning och växellåda / transmission. Det medger tre olika beteenden, baserat på körstil, och som är lämpligast för situationen eller väglaget: Auto (för bästa funktion i fråga om komfort, förbrukning och CO2-utsläpp), Sport (för körning som gynnar prestanda) och All Weather (maximal säkerhet även vid halka ochi svagt grepp).

På Fiat 500X Cross-versionerna, är All Weather-läget ersatt med "Traction", som på den fyrhjulsdrivna versionen påskyndar överföringen av vridmomentet till bakaxeln. På 500X Cross med framhjulsdrift, å andra sidan, aktiverar det "Traction Plus", vilket å ena sidan förbättrar greppet i ojämn, hal terräng och å andra sidan kostar mindre och har lägre utsläpp än konventionell fyrhjulsdrift och är effektivare i lätt, vardaglig terrängkörning.

Hantering och säkerhet

Utrustad med MacPherson fjädring bak, säkerställer Fiat 500X rätt balans mellan väghållning och komfort. Och för att garantera skyddet för passagerarna, kombinerar Fiat en kaross utformad enligt de modernaste kriterierna med aktiv och passiv säkerhetsfunktioner för optimal säkerhet. Som standard på hela serien är till exempel sex krockkuddar, främre strålkastare med varselljusfunktion och dimljus med inbyggd adaptiv kurvtagningsfunktion liksom det sofistikerade ESC-systemet (Electronic stabilitetskontroll). Dessutom, beroende på version och marknad, finns Lane Assist (filbytesvarningssystem) och Blind Spot Assist (filbyte hjälpsystem för att undvika döda vinkelnolyckor. 500X kan också fås med den nya Parkview backkameran och "Brake Control" (assisterad bromsning) - vinnare av det prestigefyllda "Euro NCAP Advanced 2013" utmärkelse - som kan undvika kollision med hinder upp till motorvägshastigheter.

Infotainment

När det gäller infotainment sticker Fiat 500X ut i sin kategori tack vare de avancerade Uconnect TM-systemen med 5" eller 6.5" pekskärmar. Båda versionerna levereras med Bluetooth gränssnitt, Aux-in-kontakt, USB-port och röstkommandon. Dessutom "erbjuder enheten TomTom 2.5D navigering medan 6,5" Uconnect Radio Nav har satellitnavigering med 3D-kartor, progressiv vägvisning och "Uconnect Radio Nav 5 "One Shot Voice Destination Entry" för att ange adresser med röstkommandon.

Med hjälp av pekskärmen i färg kan systemet komma åt alla huvudfunktioner: från analog och digital radio (DAB) genom att de vanligaste multimedia (mediaspelare, iPod, iPhone, Smartphone) kan anslutas via USB-port eller Aux -in uttag eller Bluetooth audio streaming. Detta kan alla hanteras direkt med rattkontrollerna för att inte titta bort från vägen eller ta händerna från ratten.

Den nya Uconnect TM Live systemet tillåter också kunder - genom integration med sina smartphones - att använda många appar på systemet så att de alltid kan hålla kontakt med sina vänner på Facebook och Twitter; lyssna på miljontals låtar på Deezer och Internetradio med Tune-In; få aktuella nyhetsuppdateringar från Reuters och på trafiken, hastighetskameror och väder tack vare TomTom Live-tjänsterna.

Slutligen erbjuder Fiat 500X eco:DriveTM, vilket tillåter en besparing på upp till 16% i bränslekostnader och minskade CO2-utsläpp, förutom my:CarTM tjänsten, som hjälper till med underhåll och hanterar nödsituationer med en interaktiv användarmanual.

När det gäller ljud finns det exklusiva Beats Hi-Fi-system som tillval. Utvecklad i samarbete med Beats by Dr Dre och lanserat på 500L modellen revolutionerar det hur musiken kan upplevas inne i nya Fiat 500X.

Komplett pressrelease för Fiat på Parissalongen finns på engelska här: http://www.fiatpress.com/index.php?lng=2

 

Torbjörn Lundgren
PR Manager